Stranice

subota, 28. ožujka 2015.

Linux MINT - idealan za linux početnike

Snalaženje u linux svijetu nije nimalo jednostavno, pogotovo za početnike koji se po prvi puta odluče okušati u linux operativnom sistemu,tražeći alternative za svoj dotadašnji operativni sistem.





Prva prepreka na koju naiđu na tom putu je relativno velik broj linux distribucija pa sam odabir nije jednostavan.Na matičnim web stranicama tih linux distribucija uvjek pišu hvalospjevi o tome kako je baš ta linux distribucija najbolja,najprilagođenija početnicima, najpoliranija, najdotjeranija...no to često nije baš tako idilično.

Krivi odabir linux distribucije često ima za rezultat gomilu frustracija i nesnalaženja koja nakraju završe odustajanjem od linuxa i povrat u windows svijet u kojem su koliko toliko naučili se nositi sa problemima koji se povremeno pojave.

A kada se napokon i odlučite za određenu linux distribuciju, tada naiđete na odabir desktop sučelja kojih je isto više na ponudi unutar svake linux distribucije, čime ste se našli pred još jednom nedoumicom. Onako netehnički rečeno, desktop sučelja su nakupine raznih softvera i tema koje će defaultno biti instalirane uz vašu linux jezgru operativnog sistema tako da taj segment nikako nije zanemariv.

Ovaj puta ću se bazirati na Linux MINT-u , koji je možda među rijetkim operativnim sistemima koji s pravom nose epitet linux distre prilagođene početnicima i koja je odmah po friškoj instalaciji spremna za svakodnevni rad na pc-u.

Za početak je najbolje krenuti od njihove matične web stranice gdje ćete dobiti najtočniji uvid o samoj distribuciji, kratki pregled desktop sučelja koja se nude, stranice za download distre , linkove na njihov službeni forum i zajednicu unutar kojih ćete brzo pronaći pomoć ukoliko vam bude potrebna, te ujedno imate i screenshotove na kojima možete pogledati kako pojedino sučelje u stvarnosti izgleda.

http://www.linuxmint.com/

Nekakva sredina između mogućnosti i opterećenja resursa bi bilo Cinnamon sučelje : to je vrlo moderno i atraktivno desktop sučelje sa brojnim mogućnostima prilagodbe a istodobno neće previše opteretiti vaš procesor i radnu memoriju pa će time vaš doživljaj rada na tom operativnom sustavu biti svakako još pozitivniji.

Ja sam se odlučio za Linux MINT Cinnamon 17.1 verzija ( trenutno najnovija ) a prilikom odabira svakako pripazite  na odabir 32 ili 64 bit verzije ovisno o vašem hardveru.  Nemojte odabrati verziju bez codeca jer vam to poslije komplicira život. Znači odaberite full dvd verziju ( 1,5 GB ) i pokrenite download.

http://www.linuxmint.com/edition.php?id=172

Svakako zapišite i md5sum ključ sa te stranice pa ga nakon downloada usporedite sa ključem downloadane datoteke da budete sigurni da ste skinuli ispravni iso file.

Iso file ćete pomoću odgovarajućih alata snimiti na usb stick ( DVD ) slijedeći pritom tutorijale za ubuntu koji su važeći i za linux Mint:

http://www.ubuntu.com/download/desktop/create-a-usb-stick-on-windows

http://www.ubuntu.com/download/desktop/create-a-usb-stick-on-ubuntu

Nakon toga, restartajte računalo, pokrenite ga sa kreiranog usb-a ( DVD-a ) i samo pažljivo slijedite upute sa ekrana za pravilnu instalaciju Linux MINT-a na vaše računalo. Backup prije svih tih radnji je neophodan jer instalacija briše sve vaše dotadašnje podatke sa hard diska. Najlakši tutorijal za tu radnju je ovaj od ubunta koji je također primjenjiv na Linux MINT :

http://www.ubuntu.com/download/desktop/install-ubuntu-desktop

Za sam linux Mint postoji opsežna i kvalitetna prateća dokumentacija koja je dostupna na slijedećoj poveznici:

http://www.linuxmint.com/documentation.php

Sama instalacija traje oko 15 minuta, a nakon prvog restarta potrebno je odraditi i update sistema 
( oko 400 Mb ) što u prosjeku na dsl-u uzme oko 15 minuta ( download + instalacija )  što znači da nakon nekih pola sata imate instaliran i nadograđen vrlo kvalitetan, moderan i podatan operativni sistem koji nastoji čim više automatizirati pojedine radnje i time olakšati posao korisniku.

Svi multimedijalni codeci su defaultno u sistemu, kao i svi web formati potrebni za svkodnevno surfanje ( java, flash ..) a također su defaultno instalirane i aplikacije za uredski rad , kao i softver za obradu fotografija.

Tvorci linux mint-a su si stvarno dali truda da detaljno ispoliraju taj operativni sistem , i mnoge od tih mogućnosti nisu vidljive odmah na prvi pogled no kako ćete dulje raditi na tom operativom sistemu, tako ćete nailaziti na sve više detalja koji će vam izmamiti osmijeh na lice. Evo ja ću navesti dva primjera na koje sam naišao odmah u prvom satu nakon instalacije:

- nakon što sam uštekao usb printer-skener i startao ga, na desktopu se pojavio prozorčić sa natpisom: Dodajem i konfiguriram printer. Nakon par sekundi taj se natpis uklonio a pojavio se novi prozorčić sa natpisom : Vaš printer je instaliran i spreman za rad. Znači instalacija i podešavanje dodanog printera i skenera je izvedeno potpuno automatski bez ijedne intervencije s korisničke strane. I naravno da i printer i skener nakon toga savršeno odrađuju svoje funkcije



-file manager ( znači upravitelj vašim datotekama i mapama na disku ) je vrlo konfigurabilan , od opcije podijeljenih prozora pa do odabira boja i amblema za svaku pojedinu mapu , a oduševila me mogućnost provjere md5sum ključa iz kontekstnog izbornika samog file managera







Ovaj put toliko o linux mintu, a u nekem slijedećem tutorijalu mogu ući malo dublje u svakodnevi rad i detaljna podešenja tog operativnog sistema , kao i kratki pregled instaliranog i naknadno dodanog softvera koji nam olakšava svakodnevne zadatke.

Nema komentara:

Objavi komentar