Stranice

nedjelja, 1. veljače 2015.

E-GRAĐANI – KOMUNIKACIJE GRAĐANA I JAVNE UPRAVE

Odlukom o pokretanju projekta e-Građani (Narodne novine, br. 52/2013.) Vlada Republike Hrvatske započela je projekt kojim se od 2014. godine želi omogućiti komunikacija građana s javnim sektorom na jednom mjestu na internetu, putem portala koji će objediniti informacije o radu Vlade i ministarstava,  informacije o javnim uslugama te omogućiti siguran pristup elektroničkim uslugama korištenjem elektroničkog  identiteta posredstvom jedne ili više prihvatljivih vjerodajnica za elektroničku identifikaciju (npr. korisničko ime/zaporka, token, digitalni certifikat i sl.).


Sustav e-Građani čine:

-Središnji državni portal koji predstavlja javni dio sustava

-Osobni korisnički pretinac

-Nacionalni identifikacijski i autentifikacijski sustav

Komponente predstavljaju sigurnu i  naprednu elektroničku komunikaciju s javnim sektorom, a Osobni korisnički pretinac omogućava izravan pristup elektroničkim uslugama javne uprave i primanje osobnih  elektroničkih poruka javne uprave.Osobni korisnički pretinac dostupan je i kao aplikacija  za pametne telefone ,trenutno je dostupan samo kao aplikacija za operativni sustav Android.


Putem Osobnog korisničkog pretinca,pored pregleda obavijesti koje su vam osobno upućene, možete:

-zatražiti elektroničke izvode iz matične knjige rođenih, vjenčanih ili knjige  državljana

-provjeriti svoje podatke u Registru birača

-informirati se o ocjenama djeteta  u školi

-provjeriti izabranog liječnika

-naručiti Europsku karticu zdravstvenog osiguranja

-zatražiti  svoju elektroničku radnu knjižicu

-informirati se o očekivanom iznosu mirovine

-registrirati se kao  potencijalni posloprimac

-provjeriti uplaćene doprinose u drugi stup mirovinskog osiguranja

-pribaviti  potvrde od REGOS-a

-provjeriti svoju poreznu knjigovodstvenu karticu

-provjeriti svoje podatke  u OIB sustavu te

-administrirati svoj elektronički identitet.

U Osobni korisnički pretinac mogu  se zaprimati poruke i obavijesti o:

-isteku osobne iskaznice, putovnice, vozačke dozvole ili  registracije vozila

-biračkom mjestu

-pravima iz mirovinskog i zdravstvenog osiguranja

-pravima  za vrijeme nezaposlenosti

-cijepljenju kućnih ljubimaca

-novom dokumentu u sustavu eSPIS

-obračunatom porezu  na dohodak

-jedinstvenoj uplatnici Zagrebačkog holdinga d.o.o

Nabrojan je samo dio usluga, a cilj je ovog  projekta u sljedećem razdoblju uključiti i sve ostale elektroničke usluge koje tijela javnog sektora  trenutno pružaju građanima putem svojih internetskih stranica: od lokalne samouprave,  županija do državnih institucija.

Na taj način potiču se institucije javnog sektora da  što kvalitetnije i učinkovitije razviju korisnički orijentirane elektroničke usluge. Ako  želite postati e-Građanin, morate zatražiti elektroničku vjerodajnicu i kreirati Osobni korisnički pretinac. Korisničkim stranicama e-Građani pristupate samo ako ste registrirani korisnik.

Sustav e-Građani može koristiti  svaki građanin Republike Hrvatske stariji od 15 godina koji posjeduje elektroničku vjerodajnicu. Na Osobni korisnički pretinac možete se prijaviti ako posjedujete vjerodajnicu s Liste prihvaćenih  vjerodajnica.Ako ne posjedujete neku od navedenih vjerodajnica, posjetite najbližu poslovnicu  Financijske agencije i na označenim šalterima zatražite vjerodajnice za  e-Građane – ePass i/ili mToken.

Za izdavanje vjerodjanica ne naplaćuje se naknada,  a uz pomoć njih možete izvršiti prijavu na e-usluge u sustavu e-Građani te  Osobni korisnički pretinac.

Detaljno o opisanim uslugama možete saznati na  stranicama Ministarstva uprave, od kuda smo i mi prikupili gore navedene informacije.

Nema komentara:

Objavi komentar