Stranice

nedjelja, 1. veljače 2015.

UBUNTU - LINUX ZA SVE

Ubuntu je operativni sustav , zasnovan na linux kernelu, razvijan i podržavan od tvrtke Canonical.Trenutno je u verziji 14.04 , uz naznaku LTS, što znači da će biti podržan do travnja 2019 godine.Općenito, LTS oznaka označava period višegodišnje podrške, a podrazumijeva se da su to onda stabilni i  kvalitetni operativni sustavi namijenjeni najširoj lepezi upotrebe.



Ubuntu 14.04 LTS :

Download iso imagea operativnog sustava je moguće preuzeti sa matičnih ubuntu stranica , pri čemu pripazite na odabir 32 ili 64 bit verzije


Na istoj toj stranici je  moguće pročitati kratki tutorijal o stvaranju live usb verzije linuxa pogodne za isprobavanje i  instalaciju operativnog sustava


Sama instalacija je vrlo  jednostavna, čak i za početnike, a moguće je i sučelje instalacije na hrvatskome jeziku.  Na samome početku instalacije, moguće je označiti opciju za instalaciju raznih multimedijalnih codec-a,  sa čime ćete biti pošteđeni naknadne instalacije multimedijskih dodataka.


Nakon instalacije, i restarta pc-a,  dolazimo u kasično ubuntu unity sučelje, koje je moguće modificirati vizelno prema vašim željama i potrebama.  Sa lijeve strane ekrana imamo traku u koju je moguće dodavati najkorištenije programe. Sistemska traka je defaultno  na vrhu ekrana i moguće ju je dodatno prilagoditi raznim opcijama.

Sam ubuntu je odmah po instalaciji opremljen  mnogobrojnim softwerima koje možete pregledati u start meniju, a u ubuntu software centru vam je na raspolaganju oko  40000 raznih aplikacija koje se instaliraju i deinstaliraju  jednim klikom.

Prepoznavanje hardwera je besprijekorno i o tome netreba voditi brigu osim ako posjedujete neki egzotični komad hardwera. Wifi i lan mreže su dostupne od same instalacije.


Nadogradnje operativnog sistema ( i svih instaliranih upravljačkih programa i instaliranih aplikacija ) su vrlo jednostavne i automatizirane, s time da korisnik mora to odobriti i potvrditi administratorskom lozinkom.


Ubuntu je u svom razvoju dosegao granice koje ga određuju kao vrlo moderan, kvalitetan, pouzdan i siguran operativni sustav koji podržava najširu lepezu primjene kako privatnih tako i poslovnih korisnika.

Vizuelno je vrlo prilagodljiv,  odlično je podržan sa nizom aplikacija, proizvođač garantira 5-godišnju podršku, besplatan je  ( uz mogućnost i plaćene podrške u korporativnom dijelu) , odlikuje se enormnom robusnošću i stabilnošću ,  a savjete i pomoć je moguće pronaći na vrlo kvalitetnim web lokacijama:



Live usb verzija omogućuje isprobavanje Ubuntu linuxa, bez da se na vašem HDD-u izvrše bilo kakve promjene,  tako da svi zainteresirani mogu jednostavno exprimentirati i proučiti Ubuntu prije nego se odluče za eventualnu instalaciju.

Nema komentara:

Objavi komentar