Stranice

nedjelja, 19. travnja 2015.

IZRADA LIVE USB-a POMOĆU DISK APLIKACIJE

Najlakši i najbrži put za isprobavanje novih linux distribucija je download iso file-a sa matične stranice te njegovo snimanje u bootabilnom obliku na usb stick. Na taj način ćete kreirati live linux operativni sistem kojeg je moguće isprobati bez da bilo što promijenite na vašem hard disku. 





Uz neke linux distribucije dolazi predinstalirani alat za tu namjenu, a u nekim linux distribucijama je potrebno instalirati dodatni softver za tu namjenu. No ponekad iskrsnu problemi za koje je potrebno potrošiti vrijeme na istraživanje kako ih otkloniti.  Npr, uz ubuntu dolazi njihov alat Startup disk creator,  no on odbija snimti na usb bilo što drugo osim ubuntoidnih distri ( mint, ubuntu...), pa onda iz ubuntu softver centra  instalirate unetbotin , no tada možete naići na probleme tipa da opensuse distribucija snimljena unetbotinom neradi ispravno ili se uopće tako snimljen usb nemože pokrenuti.... 

U opensuse distribuciji je potrebno dodatno instalirati alat Suse studio imagewriter.  Problem možete riješiti i naredbama u terminalu no to svakako nije način preporučljiv za početnike jer postoji mogućnost gubitka podataka sa hdd-a ukoliko pogriješite pri utipkavanju komandi u terminalu.

Standardni dio mnogih gnu/linux operativnih sustava je aplikacija Disk ( disks ) i pomoću te generičke aplikacije  je vrlo jednostavno i pouzdano snimiti live usb. Za izradu bootabilnog usb-a je to možda i najlakši i najpouzdaniji način.

Evo kratkog tutorijala kako to učiniti :


-preuzmite sa web stranice iso file distribucije koju želite isprobati

-alatom gparted kreirajte na usb sticku novu dos particijsku tablicu










-gpartedom izradite novu fat32 particiju na usb sticku









-provjerite novonastalu situaciju









-pokrenite alat disks te  odmontirajte usb uređaj pomoću disks aplikacije









-iz opcija disks alata odaberite opciju restore disk image










-odaberite odgovarajući iso file










-na ekranu za odabir još jednom dobro pregledajte što ste sve poklikali










-još jedna potvrda za vašu sigurnost da nebiste obrisali krivi disk ili particiju









-restoring kreće, a postotak napretka pratite na ekranu, no za minutu ili dvije je gotov










-i to je to, u disks aplikaciji sada vidite novu situaciju na upravo snimljenom usb sticku  koji je sada spreman za pokretanje live linux distribucije na vašem PC-u










Upozoravam vas da dobro čitate na ekranu što ste odabrali jer odabirom pogrešne particije ili diska ćete izgubiti sve podatke pohranjene na tom disku ili particiji. Postupak je vrlo lagan i brz no zahtijeva pažnju korisnika jer izgubljene podatke ćete teško vratiti u upotrebljivo stanje.




Nema komentara:

Objavi komentar