Stranice

nedjelja, 1. veljače 2015.

OPEN SOURCE - STANDARDI

Često se svi susrećemo sa pitanjima tipa koji formati su uopće službeni ili obvezni u korespodenciji sa tijelima državne uprave.   Trenutno nema u Hrvatskoj zakonskog ili podzakonskog akta koji bi službeno dozvoljavao ili zabranjivao korištenje open document formata, a u agenciji za obrazovanje i odgoj to pravdaju time da bi ozakonjenje vodilo mogućnosti monopola.

Službeno, postoji norma,   OpenDocument Format odnosno ISO/IEC 26300:2006 koja je postala i službeno hrvatska norma s oznakom HRN ISO/IEC 26300:2008 . Objavom u službenom glasilu HZN-a, u oglasniku za normativne dokumente broj 2/2008 na stranici A13 ,  HRN ISO/IEC 26300:2008. ,  s naznakom da su sve norme preporuke a ne obvezujuće.

Kako je i Hrvatska dio EU, obvezna je pridržavati se EU smjernica ,


Naša vlada je donijela i  program ,



ISO standard, ISO/IEC 26300:2006 (ODF) je usvojeni ISO standard koji definira način elektroničkog zapisa podataka, tako da omogućuje razmjenu podataka između različitih programa i različitih računala.Europska iskustva su različita:


EU preporuča korištenje EUPL licence za rješenja za državnu upravu i javni sektor,


Ima primjera u zemljama EU koje zakonski obvezuju da sav softer koji se razvija za javni sektor bude otvorenog koda . Trenutno je to tako,  a budućnost i smjer kretanja navedene tematike ovisi o mnogo faktora.

Nema komentara:

Objavi komentar